Hakukoneoptimointi ja päätelaitteet

Hakukoneoptimointi ja päätelaitteet

Aikaisemmissa osissa tätä ilmaista hakukoneoptimointikurssia käsiteltiin asioita palvelinkoneen kannalta:

  1. Rakentaminen alkaa perustuksista
  2. Verkkopalvelun nopeus

 

Hakukoneoptimointi ja päätelaitteet

Niin kauan kuin verkkosivustoja on tehty, on niitä käytetty ja katseltu eri kokoisilta ruuduilta ja ruuduillakin eri kokoisilta ikkunoilta tai muilta ruudun osilta.

Sitten mainostoimistot ja muut tahot, jotka olivat tottuneet suunnittelemaan näyttäviä esitteitä ja muita painotuotteita vakiokokoisille arkeille, saivat sivustojen tilaajatkin uskomaan, että sivujen pitää näyttää kaikille täsmälleen samalta. Ja jos jonkun päätelaite ei siihen esimerkiksi näyttökooltaan riittänyt, jäi tuolta käyttäjältä kyseinen sivu kokonaan näkemättä tai sitten hän kyllä näki sivun mutta vain osa kerrallaan rullailemalla.

Verkkosivustot eivät näy kaikille samanlaisina

Sivu ei aina näytä samalta

Sivu ei aina näytä samalta

On syytä henkisesti heittää romukoppaan ajatukset vakiokoosta ja myös siltä, että sivujen pitäisi näyttää kaikille samalta. Perinteisten tietokoneruutujen lisäksi nettiä käytetään yhä enemmän tableteilla ja älypuhelimilla. Ja laitteilla, joita emme ehkä osaa aavistaakaan, vaikkapa älytelevisiolla tai älykellolla.

Hakukoneoptimointi, pieni tulee ensin

Hakukoneoptimointi kannattaa tehdä ensin älypuhelimelle. Google kutsuu tätä nimellä “Mobile First” eli vapaasti suomennettuna Luuri Ensin. Varmista ensin, että sivusi näkyvät pienillä päätelaitteilla. Esimerkiksi älypuhelimilla. Voit tarkistaa ilmaiseksi sivujesi mobiilivalmiudet esimerkiksi Googlen testaajalla:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Googlen jälkeen toiseksi käytetyimmällä hakukoneella Bingillä on myös oma ilmainen testinsä:

https://www.bing.com/webmaster/tools/mobile-friendliness

Sivuilla ei kannata myöskään käyttää runsaasti sellaista sisältöä, joka suoritetaan katselijan päätelaitteessa. Esimerkki sellaisista ovat JavaSript ja Flash.

Hakukoneoptimointi ostopalveluna

Ole hakukoneoptimointi ykkönen; Mobile First

Mobile First hakukoneoptimoinnissa

Mobile First hakukoneoptimoinnissa

Suunnittele sivusi ensin älypuhelimelle. Varmista, että kaikki toimii ja näyttää hyvältä. Vasta sen jälkeen on aika laajentaa näkökulmaa suurempinäyttöisille päätelaitteille.

 

 

 

Hakukoneoptimointi tavoittelee ykköspaikkoja

Ykkönen hakukoneoptimoinnin tavoitteena

Ykkönen hakukoneoptimoinnin tavoitteena

Koska hakukoneoptimoinnissa tavoitellaan ykköspaikkoja hakukoneiden tuloksissa, kannattaa tavoitella ykköstasoa myös sivuston toimivuudessa älypuhelimilla. Ja tableteilla. Ja muilla päätelaitteilla. Mutta älypuhelin ensin, eli “Mobile First.”

 

 

Juha Ojaniemi, hakukoneoptimoinnin ammattilainen, SEO-opas

Seuraava osa, Hakukoneoptimointi osa 4: Optimoi oikeita asioita

Osta HakukoneoptimointiaJuha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.