Toistinasemien linjat kotoani

Taas uusi radioamatööriasema

Muuttojen takia on ollut monta pystytysprojektia. Nyt kun olen asustellut täällä Jyrkkälässä jo jonkin aikaa, alkoi haave taajuuksille pääsystä taas herätä.

 

Mikä täältä muka kuuluisi?

Aloitin projektin, kuten ennenkin: katsoin kartasta mihin suuntaan olennainen osa asunnostani, tässä tapauksessa parveke, sallisi yhteydet. Koskapa kuuluvuuden rajoilla näytti Salon lisäksi olevan jopa Hevonlinnan sähköenergiansa suhteen omavarainen toistinasema OH1RUM, näytti karttanäkymä hyvältä. Maastoeste matkalla mietityttää, mutta toisaalta asun seitsemännessä kerroksessa, joten antennimasto sisältyy vuokraan.

Antenni parvekkeelle

parvekeantenni

parvekeantenni

Haluan välttää kiinteitä asennuksia ja reikien tekemisiä. Ne vaatisivat paperityötä, ja luvan kiinteistön omistajalta. Siispä paras ratkaisu oli sijoittaa antenni parvekkeelle. Siellä se on ollut nyt jo melkoisen tovin. Aikaisemmista kokemuksista oppineena julkaisin asuinalueen keskustelupalstallekin kuvan antennista, ja pyynnön olemaan yhteydessä, jos ilmenee mitään häiriöitä televisioissa, radioissa, tietokoneverkoissa, tai muissa radiolaitteissa. Melko usein pelkkä antenni saa ihmisen yhdistämään tekniset ongelmansa siihen. Antenni on edelleen kytkemättä, joten se ei aiheuta radiohäiriöitä, tai näy häiritsevästi ulos yhtään sen enempää tai vähempää kuin naapureiden parvekkeilla näkyvät pyykinkuivatustelineet, kissakiipeilyjutut, hyllyt jne.

Antennijalka kuuselta

antennijalka kuuselta

antennijalka kuuselta

Koska kaipailin antennille kiinnitysjalkaa, ja edelleenkin välttelen kiinteitä asennuksia, vanhan tukevan joulukuusenjalan tähän tarkoitukseen. Kiitos. Kaapeli on jo kiinni antennissa. Aluksi ei pitkään aikaan ollut, koska halusin kerätä naapureilta tietoa häiriöiden tai muiden ongelmien tasosta. Ostaessani paksua antennikaapelia ja N-liittimiä Suomen Mittalaite- ja Elektroniikkatukku Oy:stä, mainitsi myyjä, ettei juuri kukaan muu kuin radioamatöörit tuommoisia enää käykään ostamassa. Sain myös 30 % alennuksen ihan vain mainitessani olevani radioamatööri. Myyjä kertoi samalla, että liike on tekemässä muuttoa Hämeentielle, Tyksin T-sairaalaa vastapäätä. Mutta 30 % alennus! En tosin tiedä, koskeeko alennuksenne kaikkia radioamatöörejä, mutta ainakin mainostin teitä linkin kera blogissani. Ja rehellisyyden nimissä tämä blogi on erittäin uusi, vasta tuossa vuoden vaihteessa perustettu. Enkä voi kerskua suurilla lukijamäärillä. Palvelinkin on kävijämäärään verrattuna ylioptimistisen tehokas. Mutta lukijoita tulee, kunhan vanhojen blogieni lukijat löytävät uuden. Tein sitä varten oman sivun kunhan sain ensin varatuksi yhden vanhan blogini osoitteen uudelleen: juha.ojaniemi.info

Hamshack odottaa lähes valmiina

radioamatööriaseman laitteistoa

radioamatööriaseman laitteistoa

Icomin rigejä eli lähetinvastaanottimia odottelee hankittuina kaksi kpl. Yksi on 2 m ja 70 cm aallonpituuksille, samoille kuin parvekeantennini. Toinen on pidemmille aalloille, mutta siltä osin on antennipulma yhä ratkaisematta.

Rigien lisäksi on teho/swr-mittari, teholähde, antennniviritin, balun, kaksi antennikytkintä, ja Raspberry Pi multimediatietokone. Antennia toki unohtamatta. Kun lopulta kytken antennin kaapelilla rigiin ja kokeilen ensimmäiset yhteydet, kirjoitan uuden artikkelin aiheesta tähän blogiin.

Koskapa joulukuusenjalkakin, niin…

joulukuusi, 70 cm

joulukuusi, 70 cm

Siltä varalta, ettei ympärisäteilevän parvekeantennini gain riittäisi Hevonlinnan näkötorniin saakka, rakensin harjoituskappaleena 70 cm joulukuusen.

2 m joulukuusi on yhä osina keittiön pöydällä.

Kuvassa esiintyvä joulukuusi on suunta-antenni tyypiltään X-Quad. Kyseisellä antennityypillä on hyvä etu / taka -suhde, joten uskon sen soveltuvan sisäkäyttöön. Tosin radiosignaalien toivon kulkeutuvan ikkunalasin läpi.

 

Juha Ojaniemi, radioamatööri

PS. Voimassaolevien asemalupieni tunnukset ovat OH1FDU, OH10JO. Näiden lisäksi olen Juhien Radioamatöörikerho Ry:n aseman vastaava yleisluokan radioamatöörinä, joten nimeämällä asemani väliaikaisesti yhdistyksen asemaksi voin käyttää myös tunnuksia OH1ABY ja OH1J.

PPS. Nykyisin radioasemani on toiminnassa. Sen käynnistysvaiheita löydät osoitteessa:
https://juha.guru/radioamatooriasema-oh10jo-oh1fdu/


Juha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.