Miten valmistautua työhaastatteluun?

Miten valmistautua työhaastatteluun on Google Trends -palvelun mukaan yhä ajankohtainen asia, johon etsitään vastauksia netistä. Siksi päätin kirjoittaa nämä vinkit. Olen itse työurani aikana ollut lukuisissa työhaastatteluissa, toisinaan haastateltavana ja paljon useammin haastattelemassa työnhakijoita.

Viisi vinkkiä

Tässä on lyhyt tiivistelmä. Käyn kunkin viidestä kohdasta tarkemmin läpi tässä artikkelissa.

  1. Tee taustatutkimusta työpaikasta
  2. Kirjoita työhakemuksesi juuri sinua kiinnostavaa työpaikkaa varten
  3. Pukukoodi
  4. Ole rehellinen, äläkä häkelly
  5. Tee itsekin kysymyksiä

1. Tee taustatutkimusta työpaikasta

Työhaastattelun tavoitteena on sekä selvittää, oletko sinä se joka otetaan töihin, että selvittää, onko kyseinen työpaikka se, jonne sinä tahdot mennä.

Etsi netistä tiedot yrityksen historiasta ja taloustiedoista. Googlaa sekä yrityksen nimellä että haulla, joka sisältää yrityksen nimen perässä sanan taloustiedot.

Lue yrityksen verkkosivut. Kirjoita itsellesi muistiinpanot kiinnostavista asioista, myönteisistä puolista, sekä mahdolliset epäilyksesi.

Itse työpaikkaa hakiessani olen myös mennyt epäviralliselle käynnille minua kiinnostavan työpaikan toimipisteeseen. Käynnillä voi “haistella” työpaikan ilmapiiriä, ja tehdä huomioita työpisteistä ja siitä millä tavalla ihmiset ovat pukeutuneet ja miten he käyttäytyvät. Olen keskustellut ensimmäisen vastaan tulleen ihmisen kanssa. Kun olen yleisellä tasolla kysellyt yrityksestä ja miten juuri hän viihtyy siellä, olen onnistunut karsimaan paikkoja, joihin olisi turha edes lähettää työhakemusta. Minulle on esimerkiksi suoraan kerrottu, että yrityksen rahoitus on epävarmaa ja kyseinen henkilö on huolissaan omankin työpaikkansa tulevaisuudesta.

2. Kirjoita työhakemuksesi juuri sinua kiinnostavaa työpaikkaa varten

Kun olet tehnyt taustatutkimuksen riittävän moneen sinua kiinnostavaan työpaikkaan, tee jokaista varten oma yksilöllinen työhakemus. Rekrytoijat eli työhön ottajat ovat myös ihmisiä. Rekrytoijalla on pelkoja esimerkiksi siitä, onko työnhakija rehellinen, ja siitä, onko työnhakija etsimässä vain väliaikaista paikkaa siihen saakka, kunnes onnistuu löytämään sen työn, joka häntä todellisuudessa kiinnostaa. Kopioidut työhakemukset huomataan. Usko minua, ainakin minä huomaan.

Painota CV:ssäsi ja harrastuksissasi juuri niitä asioita, joita kyseisessä työpaikassa taustatutkimuksesi mukaan arvostetaan.

Tee työhakemuksestasi yksilöllinen. Nykyisin ei ole lainkaan harvinaista, että hakemus on piirretty sarjakuvamuotoon, tai hakemukseen liittyy videoesittely. Käytä juuri sinun omia vahvuuksiasi. Työhakemuksia on todennäköisesti iso pino. Yksilöllisyydellä varmistat, että juuri sinun hakemuksesi erottuu pinosta, ja se luetaan varmuuden vuoksi vielä toiseen ja ehkä jopa useampaan kertaan.

3. Pukukoodi

Taustatutkimuksessasi panit työpaikalla käydessäsi yllätyskäynnillä merkille sen, miten siellä on tapana pukeutua. Käytä tätä suuntaviivana valitessasi itsellesi asusteet työhaastatteluun valmistautuessasi.

Jos et onnistunut pääsemään yllätyskäynnille, näit silti ehkä yrityksen nettisivuilla valokuvia työntekijöistä ja heidän vaatteistaan.

Jos et onnistunut yllätyskäynnissä, eikä kuviakaan löydy yrityksen nettisivuilta, turvaudu viimeisenä oljenkortena päättelyyn. Konepajalle ei ehkä kannata mennä jakkupuvussa tai solmio kaulassa. Investointiyritykseen ei ehkä kannata mennä farkuissa ja T-paidassa. Jos sinulla on tyylitajuisia tuttavia, varmista asia myös kysymällä heiltä vinkkejä.

4. Ole rehellinen, äläkä häkelly

Kaikkea ei ole pakko kertoa. Kaikkea ei ole pakko tietää. On täysin hyväksyttävää vastata, ettet tiedä mutta haluaisit ottaa selvää. Tai voit vastata esimerkiksi, että kysymys menee yksityiselämäsi puolelle ja haluat pitää yksityiselämäsi erossa työstä.

Valehtelemiseen ei kannata milloinkaan sortua. Jos työtä hakiessa antaa virheellistä tietoa, on se mahdollinen peruste purkaa työsopimus ilman irtisanomisaikaa heti kun työnantaja saa selville, miten asia todellisuudessa on. Ole siis rehellinen.

Jos sinulla on esimerkiksi terveydentilasta johtuvia rajoitteita, kerro myös ne rehellisesti. Itselläni on esimerkiksi vaikeuksia keskittyä ajatustyöhön hälinässä. Siksi olen kertonut asian jo työhaastattelussa, ja olen siksi saanut toisinaan oman työhuoneen, toisinaan mahdollisuuden työskennellä kotona. Syrjintä on lailla kiellettyä. Ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan henkilökohtaisen syyn perusteella. Jos tarvitset esimerkiksi pyörätuoliramppia tai omaa työhuonetta, voit muistuttaa haastattelijaa siitä, että yrityksen on mahdollista hakea investointiavustusta vaikkapa pyörätuolirampin tai väliseinän rakentamiseen.

Valmistaudu työhaastattelussa myös yllättäviin kysymyksiin. Haastattelija saattaa yllättää sinut vaikkapa tehdäkseen huomioita siitä, miten toimit yllättävissä tilanteissa. Olen esimerkiksi itse joskus kesken haastattelun kysynyt työnhakijalta, tupakoiko hän. Sen jälkeen olen toki kertonut, ettei vastaus vaikuta rekrytoinnin valintaprosessissa, vaan vaikuttaa siihen, miten työpaikka voi järjestää riittävän tupakointipaikan tuhkakuppeineen.

5. Tee itsekin kysymyksiä

Kysy rohkeasti asioita, jotka taustatutkimuksessa jäivät arveluttamaan sinua. Tekemällä itse kysymyksiä annat myös itsestäsi sen vaikutelman, että olet tosissasi, ja aidosti kiinnostunut kyseisestä työpaikasta. Ja työhaastattelun yksi tavoitehan on selvittää, onko kyseinen työpaikka sopiva sinulle.

Onnea työhaastatteluusi!

Toivon, että näistä viidestä vinkistä on sinulle apua. Otan myös mielelläni vastaan palautetta. Kirjoita minulle, jos vinkeistä oli apua. Kirjoita myös, jos koet haastattelun menneen huonosti näiden vinkkien takia.

27.7.2019

Juha Ojaniemi, työelämän asiantuntija


Juha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.