Hakukoneoptimointi -kurssini on ilmainen, ja tämä on sen osa 7. Jos et ole vielä lukenut aikaisempia osia, aloita osasta 1: Rakentaminen alkaa perustuksista.
Hakukoneoptimointi tapahtuu liian usein yritä ja erehdy -menetelmällä tai arvaamisella. Uskon, että Google itse tietää omasta hakukoneestaan enemmän kuin kukaan hakukoneoptimoija. Koska patentit ovat julkisia asiakirjoja, olen lukenut hakukoneiden (myös Googlen) patentteja. Voit itse tutustua yhteen hakukonepatenttiin (englannin kielellä) osoitteessa:
https://patents.google.com/patent/US6314420B1/en
Hakukoneoptimoinnin aloitusopas
Google on julkaissut Hakukoneoptimoinnin aloitusoppaan. Se on hyvä lukea. Patenteissa monet asiat ovat sellaisia, että niiden merkityksen ymmärtää syvällisesti vain, jos on itse ohjelmoinut hakukoneita (kuten esimerkiksi minä olen tehnyt aikoinaan esimerkiksi haku.tiedot.net hakukoneen).
Google kertoo, kenelle Hakukoneoptimoinnin aloitusopas on tarkoitettu:
“Jos omistat, hallinnoit tai mainostat Google-haun sisältöä tai ansaitset rahaa sen kautta, tämä opas on tarkoitettu sinulle. Jos olet esimerkiksi menestyvän kasvuyrityksen omistaja, useiden sivustojen verkkovastaava, verkkopalvelutoimiston hakukoneoptimointiasiantuntija tai tee-se-itse-meiningillä toimiva hakukoneoptimointininja, joka on kiinnostunut Haun toimintaperiaatteista, tämä opas on tarkoitettu sinulle. Jos olet kiinnostunut kattavista hakukoneoptimoinnin perusteista parhaiden käytäntöjemme mukaisesti, olet oikeassa paikassa. Tässä oppaassa ei paljasteta salaisuuksia sivustosi nostamiseen automaattisesti Google-hakutulosten ykköseksi, mutta noudattamalla oheisia parhaita käytäntöjä hakukoneiden on helpompi indeksoida ja ymmärtää sisältöäsi.”
Jos koet, ettei aikasi riitä tehdä hakukoneoptimointia itse, osta Hakukoneoptimointi!
Hakukoneoptimointi koostuu pienistä
Hakukoneoptimointi olisikin helppoa, jos jossakin olisi nappi, josta voisi painaa “Nouse ylemmäs hakutuloksissa.” Sellaista nappia ei kuitenkaan ole, ellei sellaiseksi lasketa hakukoneoptimoinnin ostamista rehdiltä asiantuntijalta.
Googlen Hakukoneoptimoinnin aloitusopasta lainatakseni:
“Hakukoneoptimointi tarkoittaa yleensä pienten muutosten tekemistä joihinkin verkkosivustosi osioihin. Yksittäin nämä parannukset voivat vaikuttaa pieniltä, mutta yhdessä muiden optimointien kanssa niillä voi olla huomattava vaikutus sivustosi käyttökokemukseen ja maksuttomissa hakutuloksissa sijoittumiseen. Tunnet todennäköisesti jo monet tämän oppaan aiheista, koska ne ovat tärkeitä minkä tahansa verkkosivun kannalta, mutta et ehkä hyödynnä niitä parhaalla mahdollisella tavalla.”
Hakukoneoptimointi rehdiltä asiantuntijalta
(No, tuossahan sellainen nappi onkin…)
Hakukoneoptimointi ihmisiä varten
Hakukoneoptimointi on paikallaan, kun sinulla on jotakin sellaista tarjottavaa, jota kohderyhmäsi tarvitsee ja etsii. Esimerkiksi tuotteita, joita halutaan ostaa. Varmista verkkokauppasi tai muun sivustosi sisältö ja käyttökokemus:
- Tarjoatko jotakin, josta on oikeasti hyötyä?
- Tunnetko kohderyhmäsi, joille tarjoamasi hyödyt ovat suurimmat?
- Mitkä ovat tarjoamasi edut kilpailijoihisi verrattuna?
- Löytyykö mikä tahansa tarjoamasi asia verkkokaupastasi tai sivustostasi nopeasti?
- Onko sisältösi vakuuttavan näköinen?
- Ovatko yhteystietosi ja yritystietosi helposti löydettävissä?
- Pidätkö antamasi lupaukset? (esimerkiksi toimitusajat ja tuotetiedot)
- Hoidatko asiakaspalvelun hyvin?
- Ovatko asiakkaasi halukkaita suosittelemaan yritystäsi?
Jälleen Hakukoneoptimoinnin aloitusoppaasta:
“Verkkosivuston pitäisi olla käyttäjille hyödyllinen, ja optimointien tavoitteena pitäisi olla käyttäjäkokemuksen parantaminen. Yksi näistä käyttäjistä on hakukone, joka auttaa muita käyttäjiä löytämään sisältösi. Hakukoneoptimointi auttaa hakukoneita ymmärtämään ja esittämään sisältöä.”
Hakukoneoptimointi toimii, kun asiakkaat löytävät tuotteesi. Nykyaikana elämä on vauhdikasta ja ihmiset kärsimättömiä. Jos he eivät löydä yrityksesi tuotteita helposti, on suuri riski, että he ostavat kilpailijaltasi. Hakukoneoptimointi on toiseen suuntaan ajateltuna juuri sinun yrityksellesi keino päihittää pahimmat kilpailijat!
Hakukoneoptimointi 11 askelella
Hakukoneoptimoinnin aloitusopas, jonka Google itse on julkaissut, sisältää yksitoista tärkeää asiaa. Kahdestoista kohta sisältää liitetietoja, joten mainitsen tässä ne yksitoista askelta.
Osasta näistä askelista olen jo kirjoittanut, ja osasta kirjoitan tarkemmin myöhemmin.
1. Aloittaminen
Hakukoneoptimointiakaan ei tapahdu, ellet tee päätöstä sen aloittamisesta. Tee päätös aloittamisesta jo tänään. Opiskele ja tee hakukoneoptimointi itse, tai:
Osta hakukoneoptimointi
2. Googlen auttaminen sisältösi löytämisessä
3. Indeksoimatta jätettävien sivujen kertominen Googlelle
Kohtia 2 ja 3 olen käsitellyt edellisessä osassa tätä ilmaista kurssia, eli osassa 6: Mitä haluat hakukoneissa löytyvän.
4. Googlen auttaminen sisältösi ymmärtämisessä
5. Ulkoasun hallinta Google-haussa
6. Sivustohierarkian organisointi
7. Sisällön optimointi
8. Kuvien optimointi
9. Sivuston mobiiliystävällisyyden parantaminen
10. Sivuston mainostaminen
11. Sivuston hakutulossijoitusten ja käyttäjätoiminnan analysointi
Hakukoneoptimointi onnistuu pitkälle näillä yhdellätoista askelella. Oppimisen iloa perehtyessäsi niihin! Lue Hakukoneoptimointi -kurssini seuraava osa:
Hakukoneoptimointi osa 8: Tee sisältösi ainutlaatuiseksi, ymmärrettäväksi ja laadukkaaksi
Juha Ojaniemi, Hakukoneoptimoinnin asiantuntija, SEO-opas
Osta Hakukoneoptimointi asiantuntijalta
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.