Ensimmäinen kotisivuni

Minulta kysyttiin äskettäin, milloin julkaisin ensimmäisen kotisivuni nettiin. Kyseessä on ollut 1990-luvun alkuvaihe. Silloin ei puhekielessä menty nettiin, vaan mentiin Mosaiciin.

NSCA:n Mosaic-sivulla kerrotaan version 1.0 tulleen julkaistuksi marraskuussa 1993. Mosaic oli ensimmäinen laajalti käytetty graafinen www-selain. Ensimmäisten käyttämieni Mosaicien versionumero oli 0.9-jotakin, joten hahmotan tehneeni ensimmäisen nettisivuni jo ennen tuota ajankohtaa.

http://www.ncsa.illinois.edu/enabling/mosaic

History Computer -sivusto kertoo, että Mosaicia alettiin kehittää vuonna 1992, ja että sen suosio räjähti jo tammikuussa 1993. Jonnekin sinne tienoille sijoittuu ensimmäinen kotisivuni.

https://history-computer.com/Internet/Conquering/Mosaic.html

Samalla sivulla näkyy myös kuvakaappauksia siitä, miltä sen ajan nettisivut näyttivät.

Kotisivu?

1990-luvun alkupuolella elettiin aikaa, jolloin hakukoneita ei ollut. Ei ollut Googlea tai muutakaan välinettä jonne voisi vain kirjoittaa mitä etsii ja sitten alkaisi löytyä nettisivuja aiheesta.

Sen sijaan selaimen avaussivuksi saattoi määrittää oman kotisivunsa, jolle oli itse kerännyt linkkejä sellaisiin sivustoihin, jotka halusi löytää myöhemminkin. Siitä on peräisin nimitys kotisivu.

Itse olin matkustanut USA:ssa 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella. Koska siellä oli internetin käyttö edellä Suomea, olin imenyt itseeni sieltä vaikutteita. En löydä netistä tietoja aivan ensimmäisestä kotisivustani, mutta tämän kuvakaappauksen löysin:

Kotisivu Juha Ojaniemi

Kotisivu Juha Ojaniemi

Tuon nuoren ihmisen ulkonäöstä (valokuva minusta) ja osoitetiedosta päättelen kuvakaappauksen olevan jostakin vuoden 1995 paikkeilta. Kyseessä ei siis ole se ensimmäinen kotisivuni, mutta vanhin josta löysin tietoja.

 

 

 

Kotisivuni sisältöä

Kuvasta käy ilmi, että kotisivuni kautta oli mahdollista lähettää minulle tekstiviesti. Olin siihen aikaan jo hankkinut Motorola Micro Tac -merkkisen GSM-puhelimen. GSM oli uutta tekniikkaa ARP- tai NMT-matkapuhelimiin verrattuna. Itse asiassa GSM-puhelimen ominaisuudet oli kopioitu ISDN-lankapuhelimista. Myös ISDN mahdollisti tekstiviestien lähettämisen. Joskus herätin hämmästystä käyttämällä tuota ominaisuutta ISDN-puhelinten välillä. Vastaanottaja tuli hämmästyneenä kysymään: “Miten ihmeessä teit sen mitä juuri äsken teit?”

Tekstiviestin lähettämiseen kotisivultani käytin löytämääni eteläafrikkalaista palvelua, jonka avulla oli mahdollista lähettää tekstiviestejä ilmaiseksi. Ohjelmoin myös koodin, joka lähetti minulle GSM-puhelimeeni tekstiviestillä ilmoituksen saamistani uusista sähköposteista. 150 merkkiin sain mahtumaan usein viestin lähettäjän ja sähköpostin aiheen.

Kotisivulleni lisäsin jossakin vaiheessa linkin myös Mosaicin kehittäjän NSCA:n sivuun nimeltään What’s New. Koska hakukoneita ei ollut, lähetti uuden sivuston tekijä linkin sivustoonsa sinne. Kyseistä sivua en enää löydä, mutta se löytyy archive.org:ista:

https://web.archive.org/web/19970128152011/http://www.ncsa.uiuc.edu/SDG/Software/Mosaic/Docs/whats-new.html

Myöhemmin, kun What’s New -lista alkoi paisua liian pitkäksi, julkaistiin toinen sivu nimeltään What’s Hot. Se oli toimitettu sivu, jonka toimittaja valikoi What’s New -sivulta hänen mielestään erityisen kiinnostavat sivustot.

Myös Suomessa seurattiin esimerkkiä. Eunetin palvelimelle pystytettiin Serveri.net, jota en myöskään enää löydä muualta kuin archive:orgista:

https://web.archive.org/web/19970412095851/http://www.serveri.net/

Maailman ensimmäinen nettisivu

WWW, eli World Wide Web, hyperlinkkeihin perustuva tietoverkko perustettiin CERNissä, Sveitsissä. Siellä on yhä toiminnassa maailman ensimmäinen julkinen nettisivu:

http://info.cern.ch/

Hakukoneiden nousu

Digital Equipment halusi keksiä keinon, millä voisi osoittaa palvelinkoneidensa tehokkuuden. Niinpä se julkaisi ensimmäisen laajaan käyttöön tulleen internet-hakukoneen vuonna 1995 osoitteeseen altavista.digital.com. Googlea ei vielä silloin ollut olemassa. Valitettavasti Altavista suljettiin vuonna 2013. Sen historiikki on yhä luettavissa osoitteessa:

Altavista: The Rise & Fall of The Biggest Pre-Google Search Engine

Ja sitten tuli Google

Googlen historiasta on artikkeli osoitteessa:

https://interestingengineering.com/almost-everything-you-need-to-know-about-googles-history

Hakukoneoptimointi alkoi saada merkitystä vasta hakukoneiden tulon myötä.

sfnet.fi

Koska olin kirjoittanut Usenetiin ja siellä erityisesti sfnet-hierarkiaan, ja koska olin ennenkin tehnyt ohjelmia, jotka yhdistivät esimerkiksi tekstiviestit sähköposteihin tai nettisivuihin, ohjelmoin vuoden 2004 paikkeilla sivuston, jossa oli mahdollista lukea ja kirjoittaa ryhmään sfnet.keskustelu.vitsit (eli SKV). Sivusto löytyy yhä archive.org:ista:

https://web.archive.org/web/20040929071357/http://skv.kof.fi/

Myöhemmin ohjelmoin samanlaisen web-rajapinnan koko sfnet-hierarkialle. Ensin osoitteeseen beta.sfnet.fi, ja testausvaiheen ja saamani palautteen perusteella tekemieni muutosten jälkeen osoitteeseen sfnet.fi. Kyseinen palvelu on sekin sittemmin valitettavasti suljettu.

Sfnet-hierarkian perusti professori Hannu-Matti Järvinen jo vuonna 1985. Olin hänen ja muutaman muun sfnet-aktiivin kanssa juhlistamassa sfnetin 20-vuotisjuhlia vuonna 2005.

https://sfnet.atk.narkive.com/dJEp5cwW/sfnet-20v-bileet-ilmoittautuneiden-lista

SKV, sfnet.keskustelu.vitsit

Vitsiryhmästä löytyy yhä ainakin archive.org:issa tietoja.

https://web.archive.org/web/20041013024253/http://www.fuq.fi/

https://web.archive.org/web/20070705134347/http://www.fuq.fi/skva/front.php

Siinäpä muisteluita tällä erää

Olethan lukenut myös nämä muisteluartikkelini:

ABCnet Oy, jossa toimin CTO:na, kertoo minusta myös jotakin historiaa:

Hakukoneoptimoinnin osaaja, Juha Ojaniemi

27.7.2019

Juha Ojaniemi, internetin, työelämän ja hakukoneoptimoinnin asiantuntija, ATK-dinosaurus, tämän blogin luoja


Juha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.