Silloin joskus viime vuosituhannella…

Ensikosketukseni nettihuutokauppoihin oli vuonna 1999 perustettu huuto.net. Se on yhä toiminnassa, ja omistajina on ehtinyt olla Bukowskis taidehuutokauppa, Sonera Plaza, TeliaSonera, Ilta-Sanomat ja Sanoma Media Finland.

Nettihuutokaupat

Nettihuutokaupat

Oli kätevää ostaa sellaista jota koin tarvitsevani ja myydä sellaista josta halusin päästä eroon. Hinta määräytyi tarjousten perusteella. Tuotteen huutokaupan voitti se, jolla määrätyn huutokauppa-ajan päättyessä oli korkein tarjous. Kyseessä oli siis nettihuutokauppa.

 

Kehitys ei aina ole edistystä

Valitettavasti huuto.net:iin löysivät myös huijarit. Itselläni on siellä myönteisiä palautteita, lukuun ottamatta kahta “kostomiinusta.”

Yhden kielteisen palautteen sain, kun tilasin uutena myytävän sähkölaitteen. Ilmoituksessa jätettiin kertomatta, että laite oli varastoituna Intiassa ja siellä melkoisen kosteissa oloissa. Kosteat olot päättelen siitä, että saatuani maksamani laitteen, se oli hapettunut paikoitellen aivan “karvoille.” Laite ei myöskään toiminut. Reklamoin tästä myyjälle, ja hän tarjoutui lähettämään minulle toisen, jos maksan uudelleen. En maksanut toista kertaa, vaan annoin kyseisestä myyjästä kielteisen palautteen, ettei tuote vastaa valokuvissa ja ilmoitustekstissä olevaa eikä toimi. Vastineena sain häneltä kielteisen arvostelun.

Toisella kerralla olin itse myymässä ehdolla, että toimitustapa on vain nouto. Haluan yleensäkin, että reilun pelin hengessä ostaja näkee mitä ostaa ennen kuin maksaa. Huudon voittanut kuitenkin pyysi, että lähettäisin tavaran hänelle vastaanottaja maksaa -lähetyksenä, ja antoi ohjeet, miten haluaa tavaran pakattavaksi. Sovittiin että tehdään sitten näin. Pakkasin tavaran ohjeiden mukaisesti ja lähetin. Ostaja otti myöhemmin yhteyttä ja moitti että tavara oli pakattu väärään pakkaukseen ja sen takia siihen oli tullut nirhauma. Ilmeisesti nirhauma ei ollut kovinkaan suuri, koska hän ei vaatinut rahaa tai muutakaan korvausta, saati kaupan purkua. Vaikka kerroin, etten ole yleensä lähetellyt tavaraa ja siksi toimin häneltä saamieni ohjeiden mukaisesti lähettämisessä, sain siitä huolimatta häneltä kielteisen arvostelun, jossa moitittiin pakkausta, ei itse tavaraa.

Facebookin kirppisryhmät

Kyllästyttyäni huutokauppaan, jonne alkoi tulla myös yhä enemmän huijareita, jotka halusivat etukäteismaksun eikä tuotetta edes ollut heillä ja kuvat oli kopioitu jostakin, olin jonkin aikaa poissa nettihuutokaupoista. Sen sijaan asioin Facebookin kirppisryhmissä, joissa tosin niissäkin osassa voi hinnoista neuvotella.

Parashuuto.fi

parashuuto.fi

parashuuto.fi

Minulle avautui mahdollisuus aloittaa 5.11.2018 parashuuto.fi nettihuutokaupan kehittäminen yrityksessä silloiselta nimeltään LV-Resta Oy. Sittemmin yrityksen toiminnan (osin luultavasti minunkin ansiostani) siirryttyä ICT-painotteisemmaksi, on yritys muuttanut nimekseen nykyisen ABCnet Oy.

Vanhakin koira oppii…

Tietämykseni nettihuutokaupasta rajoittui lähes yksinomaan huutonettiin, joten aloin hankkia ja lukea tutkimustietoa, kertomuksia, oppaita ja muuta tietoa nettihuutokaupasta.

Parashuuto.fi oli ostettu osin keskeneräisenä ohjelmistotoimittajalta. Onneksi sijainti ja nopeus palvelimessa olivat kohdallaan. Palvelin sijaitsee maailman nopeimmassa pilvessä UpCloudissa. Lisää Upcloudista voit lukea sitä käsittelevästä blogiartikkelistani. Sittemmin olen kehittänyt ohjelmakoodia, koska sivuston käyttämisen on tärkeä olla sujuvaa. Olen tehnyt sivustolle myös hakukoneoptimointia, jotta mahdollisimman moni löytäisi huutokaupattavat tuotteet myös hakukoneilla, kuten Google tai Bing.

Nomen est Omen

Koska nimessäkin esiintyy sana “paras,” otin luonnollisestikin tavoitteeksi sen, että kyseinen nettihuutokauppakin on paras. Uskon yhteisöllisyyteen ja asiakkaiden kuuntelemiseen. Ja muiltakin saatuihin vinkkeihin. Idea tämänkertaisen blogiartikkeliin tuli Blogiyhteisön jäseneltä Mariitta Lehtometsä. Kiitokset! Itse kehittämä järjestelmä on itselle tuttu omasta näkökulmasta. Mutta jokaiselle nettihuutokaupassa käyvälle se on omanlaisensa. Jokin meille järjestelmän jo tunteville itsestään selvältä tuntuva asia voi olla jollekulle vieras.

Saadun palautteen perusteella järjestelmää on kehitetty mm. tekemällä kauppiaille mahdollisuus upottaa ilmoituksiinsa video, määrittää kohteelle automaattinen jatkoaika, jos aluksi määriteltynä huutoaikana ei ehdi tulla yhtään huutoa. Rekisteröitymistä helpotettiin, ja enää ei esimerkiksi kysytä henkilötunnusta. Aluksi henkilötunnuksen ainoa tarkoitus oli lähettää rekisteröityjä sen kanssa ulkopuolisen tahon tarkistukseen, jossa vastauksena tuli varmistus siitä onko kyseessä todellinen ihminen. Jatkossa tämä varmistetaan antamalla porttikielto sellaiselle, joka esimerkiksi ei maksa huutojaan tai muuten noudata sivustolla kerrottuja pelisääntöjä.

Käyttäjien kuunteleminen varmistaa myös sen, että tarjolla on sitä tietoa, jota käyttäjä on etsimässä. Tästäkin on osaltaan hyötyä hakukoneoptimoinnissa, jotta optimoidaan oikeita asioita.

Parasta parashuuto.fi:ssä

Tästä tulisi liian pitkä lista blogikirjoitukseen, joten mainitsen vain muutaman.

Koska UpCloud mainostaa 100 % Uptimea, eli että katkoksia ei ole tai muuten rahaa alkaa tulla takaisin, ja sen lisäksi olen ohjelmoinut automaatin, joka tarkistaa onko jokin kriittinen ohjelma “jumissa” ja tarvittaessa korjaa asian, ei järjestelmässä ole ollut kuin yksi katkos. Parashuuto.fi:n avajaiset olivat 23.11.2018 ja siitä on jo yli neljä kuukautta. Tuo yksittäinen katkos johtui UpCloudin tietoverkkopäivityksestä, ja osui onneksi puoliöihin, jolloin sivustolla tyypillisesti on vähemmän kävijöitä kuin päiväsaikaan.

Kyseisen nettihuutokaupan ohjelmisto on netissä erittäin yleisessä käytössä olevalla ja luotettavaksi havaitulla LAMP-alustalla.

Olen omien toistuvasti tekemieni tarkistusten lisäksi tilannut automaattisia tietoturvatarkistuksia kolmansilta osapuolilta, eli tietoturva-asiantuntijoilta. Raporttien mukaan järjestelmän tietoturva on verkkopankkitasoa.

Kauppiaalle parashuuto.fi tarjoaa valmiin jo toimivaksi testatun myyntikanavan, jota myös markkinoidaan heidän puolestaan. Vaikka kauppiaalla olisi jo itselläänkin verkkokauppa, tarjoaa parashuuto.fi lisämyyntikanavan. Ja jos jokin uutuustuote ei ole vielä hinnoiteltu tai jos epäilyttää ettei jokin tuote mene kaupaksi väärän hinnan takia, voi huutokauppaperiaatteella toimivassa nettihuutokaupassa hakea tuotteelleen oikean markkinahinnan.

Ostajalle parashuuto.fi tarjoaa mahdollisuuden tehdä löytöjä alati muuttuvan tuotevalikoiman seasta. Löytämisen avuksi myyntikohteet on lajiteltu kategorioihin ja alueisiin. Järjestelmässä on lisäksi hakutoiminne ja hakusanapilvi. Ja aina on myös mahdollisuus saada ostetuksi halvemmalla kuin muualta. Kun itse voittaa omalla tarjouksellaan huutokaupan tuotteesta, maksaa juuri sen hinnan, jonka katsoi kohtuulliseksi tarjota. Jos ei halua itse noutaa huutokaupalla voittamaansa tuotetta, ovat myös toimituskulut selkeästi näkyvissä huutokohteen ilmoituksessa. Ja jos joku toinen sattuisikin tarjoamaan enemmän, voi omaa tarjoustaan korottaa. Ja jos ei korota, ei menetä muuta kuin kyseisen itseä kiinnostavan tavaran/tuotteen.

Sekä ostajille että myyjille (ja toki on mahdollista olla sekä ostamassa että myymässä) järjestelmä tarjoaa luotettavat kauppakumppanit ja 24/7 eli aina avoinna olevan kauppapaikan, jonne pääsee mistä tahansa nettiyhteydellä.

Järjestelmä on responsiivinen, eli sitä on mahdollista käyttää yhtä lailla älypuhelimella, tabletilla, kuin tietokoneella.

Mitä enempiä luet jaarituksiani, käy kokeilemassa itse: https://parashuuto.fi/

Jukebox-arvonta rekisteröityneille

Jukebox-arvonta rekisteröityneille

Tätä blogiartikkelia kirjoittaessani on parashuuto.fi nettihuutokaupassa käynnissä Jukebox-kampanja.

30.4.2019 arvotaan Jukebox rekisteröityneiden kesken.

Toki kokeillessasi kannattaa rekisteröityä mahdollisista kampanjoista huolimatta, koska silloin siirryt katselijasta osallistujaksi.

Rekisteröidy nyt!

Yhteisöllisyyttä tukemaan on tehty Instagramin lisäksi Facebookissa useilla sivuilla ja ryhmillä. Iso osa näistä sivuista löytyy sivultani ojaniemi.info. Kurkista vaikka siellä, FB-sivut on upotettu sivulleni. Sivuista voi myös tykätä siellä. Terveisin nimimerkki “Mitä useammasta tykkäät, sitä enemmän minä tykkään.” 🙂

Tietoa nettihuutokaupasta saat myös Parashuuto.fi:n Blogista, tilaamalla uutiskirjeemme ja RSS-syötteemme jne.

Mitä vielä odotat? Tervetuloa nettihuutokauppaan parashuuto.fi!

Juha Ojaniemi, nykyisin jo nettihuutokaupankin asiantuntija

 


Juha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.