tiedot-net-1

tiedot.net archive.org -arkisto

Silloin, kun millään hakukoneellakaan ei tuntunut löytävän etsimäänsä internetin informaatiotulvasta eikä mikään hakukone ollut vielä vakiinnuttanut paikkaansa, oli mielestäni tarve paremmalle hakukoneelle. Joten päädyin tekemään sellaisen. Hakukone oli osoitteessa haku.tiedot.net. Arkistokappaleita siitä löytyy yhä archive.org -palvelussa.

haku.tiedot.net

Hakukoneella sai haetuksi lisäksi myös samaa hakua lukuisista muista sen ajan hakukoneista. Haluatko, että asiakkaat löytävät yrityksesi tuotteet? Osta hakukoneoptimointia! Tiedot.net -palvelun alle rakensin myös muita hyödyllisiä palveluita.

tiedot-net-2

tiedot.net palveluita

aikataulu.tiedot.net

Tämän palvelun alle kokosin tietoja aikatauluista.

domain.tiedot.net

Omat domainit (verkko-osoitteet) olivat Suomessa yhä harvinaisia. Joten rakensin mahdollisuuden rekisteröidä sivustolleen domainin.

kauppa.tiedot.net

Palvelussa oli myös verkkokauppa toimistotarvikkeiden ostajille.

kotisivu.tiedot.net

Sivustoja koodattiin suoraan HTML-koodina tai käytettiin ohjelmia, joiden tuottama koodi oli sotkuista ja sisälsi virheitä. Siispä palvelussa oli myös mahdollisuus tehdä kotisivut nopeasti valmiista malleista.

kysely.tiedot.net

Koodasin palveluun myös mahdollisuuden luoda kyselylomake, jota voi käyttää omilla sivuillaan.

tiedot-net-3

tiedot.net

laskuri.tiedot.net

Koodasin kävijälaskurin, jonka sai ladata ilmaiseksi. Lisämaksusta sai mahdollisuuden säätää laskimen värejä ja fonttia ym. Tähän kävijälaskuriin törmäsinkin lukuisilla sivustoilla. Samalla se toimi tiedot.net:in mainoksena.

linkki.tiedot.net

Hakukoneen lisäksi palvelussa oli myös oma toimitettu linkkihakemisto.

meta.tiedot.net

Palvelulla sai ilmaiseksi luoda sivuilleen metatiedot, joilla pystyi vaikuttamaan siihen mitä hakukoneiden hakutulosluetteloissa kyseisen sivun kohdalla tiivistelmänä luki.

mp3.tiedot.net

Tuohon aikaan alkoi mp3-muotoisen musiikin suosio olla kasvussa. Siksi kokosin tietopaketin kyseisestä äänitiedostomuodosta. Tämä kertoo muuten osaltaan siitä, millä strategialla tiedot.net-sivustoa rakensin: tutkin, mitkä asiat netin käyttäjiä (joille voisi myydäkin ohessa jotakin) eniten kiinnostivat, ja tuotin niistä sisältöä. Tiedot.net-palvelu sai sitä kautta näkyvyyttä ilman että olisi tarvinnut tehdä mitään muuta markkinointia.

opas.tiedot.net

Täältä löytyi oppaita kulloinkin kiinnostavista aiheista.

pankki.tiedot.net

Pankkiasioita varten rakensin oman osionsa. Esimerkiksi ilmainen työkalu viitenumeroiden luomiseksi oli hyödyksi pienyrittäjille.

posti.tiedot.net

Tuohon aikaan sähköpostia käytettiin erillisellä sähköpostiohjelmalla. Web-pohjaisia sähköpostipalveluita ei Suomessa juurikaan ollut. Paitsi posti.tiedot.net.

saa.tiedot.net

Vasta useita vuosia myöhemmin muutkin kirjaimet kuin A – Z tulivat mahdollisiksi domainnimiin. Esimerkiksi Ä-kirjainta ei domainissa voinut olla. Siksi koodasin säätiedot osoitteeseen saa.tiedot.net.

tiedot-net-4

tiedot.net

submit.tiedot.net

Tällä välineellä pystyi ilmoittamaan sivustonsa useisiin hakukoneisiin samalla kerralla.

suositus.tiedot.net

Tämän ilmaisen koodin sai kuka tahansa lisätä sivulleen, ja sen avulla sivulla kävijä pystyi suosittelemaan sivua muillekin.

uutis.tiedot.net

Tämä rakentamani osio keräsi automaattisesti uutisia tiedotusvälineiden nettisivuilta, ja näytti ne linkkiluettelona. Linkkien avulla pääsi lukemaan kiinnostavalta vaikuttavat uutiset.

verkko.tiedot.net

Tähän osioon kirjoitin tietoja internetistä, sekä koodasin sinne välineitä, joita sai käyttää nettipalveluiden toimivuuden tarkistamiseen.

webmasters.tiedot.net

Toki sivustolla piti olla myös oma osionsa sivustojen tekijöille ja ylläpitäjille.

www.tiedot.net

Tähän osioon kirjoitin tietoja WWW:stä (World Wide Web) ja sen toiminnoista sekä kehityksestä.

Ennen oli nostalgiakin parempaa kuin nyt?

Myin viime vuosituhannella tiedot.net liiketoiminnan toiselle yritykselle. Se ei näköjään ole enää pitänyt tiedot.net sivustoa yllä. Kaikki hyvä loppuu aikanaan? Mutta uutta hyvää tehdään jatkossakin! Luethan myös muistelujani artikkelissa Sivusto / Kotisivu nettiin.

Juha Ojaniemi, Internet-pioneeri

Hakukoneoptimointi yritykselle

 


Juha Ojaniemi

Tämän Blogin luoja. ATK-dinosaurus. Tein joskus Hakukoneoptimointiblogin. Sitten se katosi netistä. Nyt minulla on sama osoite taas käytettävissäni.