Jo ennen otsikossa mainittua ajankohtaa oli Suomessa tietoverkon palasia. Esimerkiksi paikkoja, jonne saattoi ottaa yhteyttä modemilla. Modemi on laite, jolla yhteys otettiin lankapuhelinlinjalla. Osassa Boxeista BBS (Bulletin Board System):eistä, tai millä nimellä kukin palveluaan kutsuikin, oli lähinnä tiedostoja ladattavana. Modemiyhteydet puhelinlankoja pitkin olivat tyypillisesti hitaita ja yhteydet katkoivat. Koska puhelinmaksut olivat yöllä halvemmat, hoidettiin tietoliikenneasiatkin usein öisin. Esimerkiksi ensimmäisen Linux-distron lataamiseen minulta kului useita öitä.
Osa boxeista tarjosi keskustelumahdollisuuksia muiden kanssa, ja hienoimmat tarjosivat jopa sähköpostin. Tietokoneet vaihtoivat sähköposteja keskenään öisin, joten sähköpostiviestin perille meneminen toiseen maahan saattoi kestää useita päiviä. Vastaustakin oli syytä malttaa odottaa päiviä.
Yliopistolla olin toki käyttänyt yliopiston omaa tietoverkkoa, ja sittemmin yliopistoja yhdistänyttä Funetia. Marraskuussa 1988 Funet yhdistettiin maailman internetiin nykymittapuun mukaan hitaalla 64kbps yhteydellä.
Olin todistamassa tilannetta, jossa täysin kuuro ihminen keskusteli täysin sokean ihmisen kanssa ilman tulkkia toiselle puolelle maailmaa. Se teki minuun suuren vaikutuksen. Uskon oivalluksen siitä, mikä potentiaali monenlaiseen hyvään internetillä on, johti sittemmin minut työelämässäkin internetin pariin.
Usenet, IRC, Gopher, Mosaic, WWW…
1080-luvun lopulla ei ollut Netflixiä, Facebookia, saati sitten graafisia selaimia. Toisin sanoin internet oli jotakin aivan muuta kuin mitä vasta myöhemmin nettiin tutustuneet ovat tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä.
Usenet tarjosi alustan, jossa useille palvelimille hajautettu keskustelu tapahtui keskustelufoorumeina. Suomeenkin perustettiin oma Sfnet-niminen pääosin suomenkielinen alue Usenetiin. Koodasin (toki muitakin oli apuina) myöhemmin selaimella käytettävän liittymän Sfnetiin, osoitteeseen sfnet.fi. Kyseinen palvelu on sittemmin lakkautettu. Usenetissa oli myös ryhmä sfnet.huuhaa. Joitakin kirjoituksiani näkyy olevan siteerattuna tietokirjailija Jukka K. Korpelan teoksessa Suuri huuhaakirja.
Oulun yliopistossa kehitettiin hajautettu reaaliaikainen keskustelujärjestelmä Internet Relay Chat (IRC) melko pian internetin saavuttua Suomeen. Myös IRCissä käyttäjätunnukseni oli Juhonov, kuten Juhonov & Shimoviz Productionissakin aiemmin. Jotakin kivaa oli usein IRC-kanavilla meneillään. Sittemmin IRC pilkkoutui useiksi osiksi, mutta on toki yhä toiminnassa.
Sähköposti oli käytössä, ja lisäksi FTP (File Transfer Protocol) tiedostojen siirtämiseen. Sittemmin FTP laajeni graafisempaan suuntaan Gopherin myötä. Linkittämistä pystyi käyttämään jo Gopherissa, vaikkakin se tuli laajemmin tunnetuksi vasta World Wide Webin (WWW) ja HyperText Transfer Protocol’in (HTTP) myötä. Kun graafinen selain Mosaic tuli ladattavaksi maksutta, alkoi WWW:n suosio.
Suomen UNIX-käyttäjille perustettiin yhdistys FUUG, josta sittemmin tuli Eunet. Eunet hallinnoi aluksi myös fi-domaineja (verkko-osoitteita), mutta mahdollisti internetiin pääsyn myös yliopistomaailman ulkopuolelta. 1990-luvulla olin mukana Dream Finlandissa tuomassa modemiyhteydet Varsinais-Suomeen. Vuokrasimme Eunetilta 128kbps kiinteän linjan, ja sovimme puhelinyhtiön kanssa modemisoittosarjasta.
Yhdysvalloissa matkustellessani (Minulla on yhä tallessa passi, johon on leimattuna USA:n elinikäinen viisumi ilman käyntikertarajoitusta) olin nähnyt, että internetistä on hyötyä yrityksillekin. Siispä perustin 1990-luvulla ensin toiminimen, jolle hankin yritysasiakkaita. Sittemmin myin kyseisen liiketoiminnan Daous-nimiselle yritykselle ja jäin yhtiöön vetämään internet-liiketoimintaa. Kyseinen yritys on yhä toiminnassa. Tosin se on sittemmin muuttanut nimensä INT2000 Oy:ksi. INT2000 Oy:n tavoittaa osoitteessa www.wepardi.fi.
Hakukoneoptimointi ja muuta…
1990-luvun loppupuolella siirryin tuotannon esimieheksi Netello-nimiseen yritykseen. Siellä toiminkin esimies- ja kehittämistehtävissä yli 17 vuotta. Pelkästään vakavien asioiden parissa ei työskennelty, koska onhan lehdissäkin hömppäosastonsa. Kehitin mm. Turkuraattorin. Turkuraattoria voit kokeilla osoitteessa https://netello.fi/turkuraattori
Hakukoneoptimointi oli yksi kehitysalueeni. Hömppääkään en unohtanut. Kehitin muiden suosittujen palveluiden ohella myös Persoonallisuustestin ensimmäisen version. Persoonallisuustestin tarkoitus ei ollut pelkkä hömppä, vaan tarkoituksena oli auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin.
Tämän verran muisteloita tällä kerralla. Jatkan joskus tuonnempana 2000-luvun puolelta. Tai vanhempiakin asioita, mutta eri osastossa.
Juha Ojaniemi, IT-pioneeri, Hakukoneoptimointi
Lue lisätietoja Hakukoneoptimoinnin osaajasta Juha Ojaniemi ABCnet.fi sivulta!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.